Enguany volem posar en valor la bona feina de l’ONG REUS REFUGI cap a les persones refugiades

1. Què és Reus Refugi?

Reus Refugi és una associació creada sobre la base de la plataforma ciutadana nascuda a la ciutat l’any 2016 per tal de realitzar accions i dur a terme iniciatives de sensibilització del problema de les persones refugiades, i denunciar la política progressiva per part de la Unió Europea de tancar les fronteres a persones que desitgen sol·licitar asil.

En aquest aspecte, la plataforma primer i ara l’associació han realitzat un seguit d’accions de solidaritat, denúncia i informació a la ciutadania.

Reus Refugi compta actualment amb una quarantena d’associats.

2. Objectius de Reus Refugi

Promoure la sensibilització ciutadana sobre els problemes generats pels desplaçaments forçosos causats arreu del món, i les consegüents necessitats d’acollida a altres països, especialment el nostre, en la condició de demandants d’asil o refugi, o qualsevol forma de protecció internacional.

Col·laborar activament amb altres institucions, organismes i administracions públiques per tal de facilitar l’acollida de persones sol·licitants de protecció internacional al nostre país.

Per assolir tals objectius, els nostres estatuts marquen com a accions de l’Associació:

  • Dissenyar i realitzar campanyes de sensibilització sobre l’acollida de refugiats.
  • Col·laborar amb les administracions competents en les tasques de voluntariat o altres en l’àmbit de l’acollida de refugiats en qualsevol manera que no impliqui treballs retribuïts.
  • Realitzar totes aquelles tasques de suport a persones concretes que tinguin reconeguda la condició de sol·licitant d’asil o refugiat, que puguin contribuir a la seva integració en el teixit social del nostre país.

Ens queda exclòs tot ànim de lucre. En aquesta línia, les recents assemblees celebrades per la nostra associació, han determinat mantenir les dues grans línies d’actuació, és a dir, la destinada a estendre la sensibilització i conscienciació ciutadana que afavoreixi l’acollida de persones refugiades, i la col·laboració amb altres institucions o la intervenció directa en favor de l’acollida concreta a persones refugiades, sol·licitants de protecció internacional o migrants sense recursos que resideixen a la nostra ciutat i zona d’influència.

3. Trajectòria

  •  Accions de sensibilització en el teixit social

Durant aquests anys, la nostra trajectòria en l’activitat de la ciutat es manifesta en multitud d’actes, taules i organització de jornades i sessions de debat per tal d’impulsar la solidaritat entre els pobles, com també l’ajuda humanitària en l’àmbit internacional, posant l’accent en la necessitat de comprendre les raons que provoquen el flux de refugiades més enllà de les nostres fronteres, singularment les desigualtats entre nord i sud,  i en general un enfocament en la necessitat d’abordar la situació en què queden les persones que entren per molt diverses vies al nostre país.

En aquesta línia, hem participat en nombroses activitats d’aquesta mena a què hem estat convidats per institucions públiques i privades, tant en convocatòries generals com particulars. En el curt termini hem establert contacte amb altres entitats que poden cooperar amb nosaltres en la realització d’aquestes accions, ja sigui perquè es dediquen a similars objectius, ja sigui perquè les seves activitats ens poden resultar complementàries.

En aquest sentit, hem començat ja els contactes assidus amb les entitats que estan incloses al Registre d’Entitats de la ciutat de Reus, per tal de potenciar la nostra comunicació i col·laboració i afavorir la integració social i cultural de les persones demandants d’asil. I fora del nostre àmbit geogràfic, hem mantingut i mantenim contactes i col·laboracions amb altres organitzacions i entitats, com, per citar-ne només algunes, la Coordinadora Obrim Fronteres, Proactiva Open Arms o Mare Nostrum.

Cal ressaltar també en aquest punt la impartició de nombroses xerrades, tallers i accions pedagògiques en centres d’ensenyament –instituts o, per destacar-ne algun, la presentació feta als estudiants de grau d’Educació Social de la Facultat de Ciències de l’Educació  de la URV, a la coordinadora d’agrupacions d’escoltes o similars, i altres entitats i col·lectius de la ciutat.

3.2. Atenció a persones refugiades i migrants sense recursos

Pel que fa al nostre segon gran àmbit d’actuació, el del suport directe a les persones hem anat abordant cada cop més l’emergència de les situacions que provoca l’arribada a la nostra ciutat de persones migrants, sol·licitants o no de protecció internacional. Si la presència a la nostra ciutat d’un centre d’acollida de refugiades gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat a partir de l’estiu de 2018 marcà una fita en aquest aspecte, iniciant una estreta col·laboració amb aquesta organització per tal de facilitar la coneixença i acollida al teixit social de les persones que en diverses tongades van anar cobrint les etapes del programa d’ajudes finançat per la Unió Europea, l’evolució d’aquest col·lectiu i de la pròpia organització gestora ens han conduït a centrar-nos en la cobertura de les situacions de mancança dels recursos bàsics d’aquests col·lectius quan –sigui per finalitzar el programa, sigui per veure denegada la seva sol·licitud d’asil- surten de l’àmbit de protecció, i d’altres que mai han arribat a gaudir d’aquesta protecció i que arriben a la nostra ciutat o al nostre entorn en situacions molt precàries, com també el joves extutelats per la Generalitat que acaben les seves vies d’inserció.

En aquest sentit, hem dotat de cobertura temporal d’habitatge i/o els serveis corresponents, i d’aliments, que en les situacions derivades de pandèmia han afectat a una part nombrosa de la nostra societat, i de manera especial el col·lectiu de migrants sense protecció o en situació administrativa irregular. També els subministrem roba i calçat, bolquers, joguines, material escolar, estris de cuina, petites peces de mobiliari i parament de la llar, etc.

També hem actuat i actuem en l’acompanyament per a tràmits legals, mèdics, assessorament de tràmits administratius com el de facilitar l’empadronament –tràmit bàsic per gaudir dels serveis de la nostra societat del benestar-, etc, a persones que no tenen encara plena autonomia en aquests aspectes. En algunes ocasions hem facilitat el contacte amb col·lectius migrants d’altres zones de l’Estat i facilitat el trasllat, subvencionant el cost de desplaçaments temporals o definitius per trobar feina.

Aquí us podeu descarregar la Memòria de les seves activitats del 2020

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s