Qui són els sami?

El país dels Sami o Lapònia (o Sapmi) s’estén a la part nord d’Escandinàvia i la península Kola de Rússia. La població estimada és de 80.000 persones repartides entre Suècia, Noruega, Finlàndia i Rússia. Originàriament eren un poble caçador i recol·lector habituat a viure en condicions extremes. A partir del segle XVII es van especialitzar en la ramaderia dels rens. Aquests animals es mouen per grans extensions de territori i els Samis han viscut seguint els seus ramats. Tradicionalment els ramaders tenien un habitatge estable i en l’època de trasllat del bestiar vivien en tendes i cabanes.  Avui dia la ramaderia s’ha convertit en una gran indústria d’aprofitament i els que s’hi dediquen utilitzen mitjans de transport actuals, motos de neu i helicòpters, per conduir els ramats.  Per altra banda una llarga història de conflictes pels seus drets ancestrals de pastura i els interessos miners i forestals ha fet que en el segle XX els Samis diversifiquessin els seus mitjans de vida i es dediquessin també a la pesca, artesania i el turisme.

L’idioma dels Sami està dividit en tres variants: Est, Central i Sud. A causa de les recol·locacions estatals dels anys trenta, la variant del Nord és la més estesa, i la parlen 17.000 persones, de les quals 6.000 es troben dintre dels límits territorials de Suècia.  El reconeixement de la llengua Sami és molt recent i varia segons els països, en l’actualitat té el reconeixement de minoritària que cal protegir en  tots els països escandinaus, però no està garantida l’educació en aquesta llengua.

A finals del segle XX es van anar constituint parlaments lapons  (“Samediggi”) oficialment reconeguts a Noruega, Suècia i Finlàndia.  Els Samediggi tenen, però funcions exclusivament administratives

 

El Yoik

És un cant tradicionalment cantat “a cappella” que consisteix en improvisacions sil·làbiques  on la veu surt lentament de la gola amb un aire aparent de dolor o ira. Es dediquen als animals de la natura o a les persones estimades en celebracions especials.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s